Hvorfor bekymre sig om farverum?

Dine opgaver vil blive trykt efter farvemodellen CMYK (cyan, magenta, yellow, key/sort).

CMYK-farverummet er markant mindre end det lysbaserede farverum, RGB, som ses på din skærm. Dine farver på skærmen kan ikke ramme trykket præcist, men konverteres de til den rigtige CMYK-profil, får du det bedst mulige resultat.

Se fotoet fra kataloget “Få mere ud af dine tryksager” nedenfor

Kan du se forskel?

Hvis du sidder med kataloget “Få mere ud af dine tryksager”, kan du jo passende prøve at sammenligne fotoet af disse to børn med samme foto på side 49 i kataloget – Kan du se forskel?
Fotoet i kataloget (eller på dit papir, hvis du har lavet et prøveprint) er produceret med  farvemodellen CMYK, mens fotoet som du ser på din skærm vises som RGB.

Om RGB

Det lysbaserede farverum RGB består af de 3 grundlæggende farver: Rød, Grøn, Blå. Når der skrues op for disse opnås en helt ren hvid.

Der findes flere variationer inden for RGB-modellen, fx sRGB og AdobeRGB, men alle har et større farverum end CMYK-modellerne.
Alle Skærme viser farver med RGB-modellen, så hvis du skal producere noget digitalt; fx hjemmeside, eller tabletgrafik, bør du bruge denne model.

Dit trykkeri bruger CMYK

Print- og trykmaskiner bruger altså CMYK-modellen, som består af de grundlæggende farver nævnt foroven (Cyan, Magenta, Yellow/Gul og Key/Sort).

Denne farvemodel bliver mørkere, jo mere farve du tilføjer – modsat RGB som blev lysere. Denne substraktive farveblanding bruges altid til fysisk materiale, som print og tryk.

Kan jeg aflevere i RGB?

Vi tager gerne imod filer, som ligger i RGB, men de vil altid blive konverteret til CMYK.
Hvis du har fuldstændig styr på farver og konvertering til de rigtige ICC-profiler, tager vi også imod det.

Dog vil vi anbefale, hvis du er det mindste i tvivl, at vælge “No Colour Conversion” og “Include All Profiles”, når du eksporterer til PDF. Så vil vi sørge for at alt bliver konverteret korrekt, og du har derfor ikke en tryk-klar PDF, som er låst fast til en bestemt profil og papirkvalitet.

Du kan hente vores PDF eksport-indstillinger HER

Hvordan kommer det til at se ud i CMYK?

Farvemodellerne har forskellige farverum som ligger forskudt i farvespektret, og derfor vil en ikke-konverteret RGB fil, se meget anderledes ud i forhold til CMYK-resultatet på tryk.

En skærm kan selvfølgelig ikke vise CMYK-farverummet som på tryk, da den som før nævnt altid viser RGB. Men hvis du konverterer dine filer til den korrekte farveprofil, får du det bedst mulige resultat og undgår derved uønskede overraskelser.

På vores side med farveprøver, som også forefindes i vores katalog, finder du over 800 eksempler på, CMYK-værdier som RGB.

Psst… GP-Guiden indeholder det komplette sæt med 5000 forskellige farveprøver.

Er du i tvivl? Vi rådgiver dig gerne.

Når du arbejder sammen med GP-Tryk er du
omgivet af eksperter i trykteknik – Skriv til Kasper på km@gp-tryk.dk, så skal han nok hjælpe dig.

Hent farveprofilerne her